care este mindsetul tău ?

Uncategorized Nov 13, 2021

Care este MINDSETUL tău ?

În fiecare zi viața ne oferă o mulțime de OPORTUNITĂȚI. 

Dacă vom reuși să le identificăm și să profităm de ele depinde doar de noi și de modul în care mintea noastră este setată să primească și să ofere.

MINDSETUL tău este responsabil de 99% din succesul sau insuccesul acțiunilor pe care le întreprinzi.

Simplificând lucrurile la maximum putem spune că există două tipuri de mindset: REactiv și PROactiv.

Mindestul REactiv  reprezintă modul în care tu vei REacționa la schimbare. De ce SCHIMBARE? Pentru că toate informațiile sau interacțiunile la care suntem supuși zilnic reprezintă, de fapt, o provocare la SCHIMBARE. Este vorba de Schimbarea status quoului în care ne găsim fiecare dintre noi. Este un status quo pe care ni l-am creat fiecare dintre noi și în care ne simțim în siguranță, protejați și în control. Desigur că nu este un status quo perfect și are și părțile lui negative pe care le acceptăm ca pe ceva inevitabil și, uneori, imposibil de schimbat. Acceptăm aceste părți negative și ne mulțumim să ne văităm de existența lor căutând simpatie, înțelegere de la cei apropiați dar temându-ne să ”luăm taurul de coarne” și să facem ceva pentru schimbarea situației.

Dar…ATENȚIE !!! Schimbarea va veni la un moment dat  și tu vei fi nevoit să REacționezi încercând să te adaptezi la ceea ce se întâmplă. 

Aceste REacții te vor împinge spre adaptarea la schimbare pe care o vei face sub un stress din ce în ce mai mare.

Viața ta va fi mereu supusă stresssului de REacție și de REadaptare la schimbările care vin peste tine. Liniștea și echilibrul tău vor fi mereu agresate, te vei simți mereu FORȚAT să acționezi, uneori chiar împotriva voinței tale ( aceasta este senzația pe care o trăiești).

Mindsetul PROactiv este specific celor care văd o OPORTUNITATE în orice SCHIMBAREsau, chiar maibine CREEAZĂ SCHIMBAREA.

În orice ”invitație” de a părăsi status quoul vei vedea oportunitatea de :

  • a dobândi noi cunoștințe, noi abilități, de a deveni mai bun.
  • de a deveni CEL MAI BUN ( atenție nu este o rușine să-ți dorești să devii cel mai bun).
  • a fi mai conectat cu colegii tăi de echipă și să învățați împreună cum să creșteți împreună.
  • a-ți ajuta colegii, pacienții mai bine atunci când știi mai multe.
  • a câștiga mai mulți bani ( atenție nici asta nu este o rușine) atunci când ai mai multe abilități și poți să ajuți echipa, cabinetul , firma să-și crească veniturile.

Mindsetul PROactiv te va ajuta să planifici, să anticipezi să te pregătești pentru SCHIMBAREA care vine iar atunci când chiar sosește să te găsească pregătit.

Principalul avantaj al unui mindset PROACTIV este acela că elimină STRESSUL din viața ta.

 

 

Deși poate suna dur ( pentru unii) Tony Robbins a spus-o cel mai bine: ” Losers react - Winners anticipate”.

 

 

Vrei să știi în ce categorie ești?

Este destul de simplu:  analizează-ți comentariile pe care le faci pe FB la diferitele postări la care răspunzi.

Dacă la o postare care nu corespunde cu ceea ce știi tu și pe care o simți uneori ”ca o amenințare la status quoul tău” comentariile tale sunt în sfera: 

  • nu este adevărat. 
  • greșești. 
  • știu eu mai bine. 
  • experiența mea este mai valoroasă decât a ta pt. că…
  • asta este o prostie. 
  • asta e valabil doar pt autor care … are bani, are condiții speciale…
  • la mine nu se poate pt ca… 

 atunci mindsetul tău este în sferă REactivă și te supui riscului de a rata o oportunitate ascunsă undeva în cuvintele din postarea celui la care ai REacționat.

Dacă la o postare a unui coleg preocuparea ta nr.1 este să găsești o eroare pe care să scoți în față ignorând restul ”poveștii” și trăiești satisfacția să o evidențiezi într-un comentariu bucurându-te când primești LIKEuri atunci nu doar că ești REactiv dar, mai trist, îți construiești singur blocaje, bariere care te vor împiedica să filtrezi informația și să găsești acel ceva, acea UNICĂ informație/idee care te va ajuta de mâine să fii mai bun, să te dezvolți să crești. Atenție ! Likeurile de care te vei bucura vin tot de la persoane REactive care nu te vor ajuta să crești, să te dezvolți să fii mai fericit.

Te întreb și te provoc să te întrebi: Oare nu ar fi mai de ajutor ca răspunsul meu să fie de genul: ”hmm ...interesant ce spui în postare... desi nu sunt de acord cu ce s-a spus la punctul X cred ca informatia utila pe care as lua-o din postarea/cursul/conferința acesta ar fi…”

Încearcă să găsești în orice lucru nou care îți iese în cale, în viața reală sau virtuală acele puține lucruri utile/pozitive care te pot ajuta/ te pot inspira. 

Mută-ți FOCUSUL pe util și pozitiv și ignoră aspectele negative, neconstructive și inutile.

Nu uita că în orice ” gunoi” se poate ascunde un diamant. Majoritatea vor ignora ” gunoiul” și vor trece mai departe. Puțini, își vor sufleca mânecile, vor da deoparte mizeria și posibil să găsească diamantul. Aceia sunt cei care vor face diferența, vor crește, se vor dezvolta iar  restul îi vor privi cu sentimente amestecate neînțelegând de ce ei nu au făcut pasul înainte.

Urmăresc de ceva vreme două grupuri profesionale pe FB.

Unul este dominat de persoane și postări REactive care conduc la o atmosferă extrem de tensionată și ”neguroasă” care nu lasă nici o șansă penetrării informațiilor de creștere și dezvoltare. Hateul este la putere iar limbajul folosit este de foarte multe ori sub nivelul așteptat de la niște persoane cu studii superioare pentru că, de multe ori  violența limbajului este o supapă de descărcare a tuturor frustrărilor generate de mindsetul REActiv.

Cel de-al doilea grup este dominat de persoane și postări PROactive în care are loc în permanență un proces de creștere, dezvoltare și evoluție pentru că au găsit echilibrul între critica constructivă ( acolo unde este cazul) și laude și aprecieri pentru reușite. Limbajul este unul colegial, amical cu apreciere și respect, chiar și atunci când există critici sau opinii diferite față de colegul care a făcut efortul de a posta.

Voi în care din cele două grupuri v-ați dori să fiți membri? RE activ sau PROactiv?

Dacă după ce ai citit aceste rânduri, nu te-ai enervat și ai avut tăria să te regăsești în grupul REactiv … TE FELICIT !!! Iată 4 sfaturi simple să faci mutarea spre REactiv:

  1. servește - ajută - oferă. Viața nu este despre tine este despre cei din jurul tău. Mută focusul de pe tine pe cei care fac parte din viața ta: familie, prieteni, colegi, pacienti, etc. și încearcă ”să te oferi lor”.
  2. dă TOTUL și ceva în plus. Nu fă lucruri cu jumătate de măsură. Fii 101% în tot ceea ce faci.
  3.  asumă-ți RESPONSABILITATEA. 
  4.  distrează-te! 

Dacă deja ești în grupul PROactiv mă bucur pentru tine și sper că ți-am adus măcar un pic de confirmare că ești pe drumul cel bun.

Vrei să afli mai multe despre cum poți să-ți transformi cabinetul/clinica într-o afacere de succes? Dă click pe linkul de mai jos

ONE DAY DENTAL MBA

o zi cu soare,

dr. bogdan oprea

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

completează formularul

și vei fi la curent de fiecare dată când este publicat un articol pe blog