CABINETUL DENTAR = ENTITATE ECONOMICĂ = BUSINESS 1.Tabelul P & L = documentul care permite ANALIZA și PLANIFICAREA activității cabinetului dentar

Uncategorized Nov 05, 2021

CABINETUL DENTAR = BUSINESS

1. TABELUL P & L

Legat de  titlul acestei prime postări, din punctul meu de vedere, reprezintă o AXIOMĂ pe care fiecare dintre noi trebuie să ne-o asumăm dacă ne dorim să atingem performanța profesională la care visăm.

Fiecare dintre noi am parcurs cu succes cei 6 ani de pregătire universitară și am devenit medici stomatologi. În timpul celor 6 ani de facultate focusul a fost exclusiv pe partea  medicală a pregătirii noastre și a rămas complet descoperită partea de leadership și management al unei afaceri.

Pe de altă parte, activitatea de medicină dentară este una exclusiv privată și se supune tuturor regulilor economiei de piață care se aplică oricărei afaceri. În același timp, UNICA SURSĂ DE VENIT a cabinetului este reprezentată de ONORARIILE corespunzătoare tratamentelor realizate pacienților noștri.

Noi, ca medici stomatologi suntem în fiecare zi obligați să menținem un ECHILIBRU cât mai perfect între principiile deontologiei medicale (jurământul Hipocratic) și principiile deontologice ale unei afaceri. Doar când aceste principii sunt respectate într-un mod echilibrat cabinetul nostru va funcționa corespunzător iar pacienții noștri vor primi tratamente de calitate.

Vă propun  să analizați trei principii care reprezintă ( în viziunea autorului)  realitatea în care ar fi indicat să evoluăm.

1. Suntem într-o AFACERE care are ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale stomatologice persoanelor care ni se adresează.

2. Întâi trebuie să asigurăm ”sănătatea economică” a afacerii pe care o reprezintă cabinetul nostru și de abia apoi vom putea să asigurăm sănătatea pacienților noștri.(nu poți oferi servicii stomatologice decât în cadrul unui cabinet care este funcțional din punct de vedere managerial și financiar).

3. Doar un cabinet ”sănătos” din punct de vedere financiar și managerial va putea să ofere pacienților un standard înalt de calitate al serviciilor medicale.

Este esențial ca medicii să aibă cunoștințe permanente despre starea financiară a cabinetelor lor.

Este nevoie de o înțelegere a cheltuielilor generale, a profitului și a pierderilor (P&L).

Tabelul P & L reprezintă un instrument complex dar în același timp simplu de înțeles de orice medic care permite ANALIZA activității deja realizate dar și PLANIFICAREA activităților viitoare în scopul creșterii și dezvoltării cabinetului sau clinicii.
Sunt 4  CAPITOLE importante ale acestui tabel:

1. VENTIURI - realizate prin încasarea onorariilor pentru serviciile stomatologice prestate.

2. CHELTUIELI VARIABILE  - Au loc doar dacă se realizează tratamente. Cuprinde toate cheltuielile necesare pentru realizarea serviciilor stomatologice prestate:

  • stocul de materiale
  • consumul de materiale
  • plata medicilor colaboratori (personalul ”productiv”).
  • plata laboratorului
  • impozitul de 1% pe încasare ( în cazul entităților de tip SRL).

3.CHELTUIELI FIXE: cuprinde toate celelalte cheltuieli ale cabinetului care sunt necesare indiferent dacă se realizează sau nu tratamente:

  • chirie / rată de la achiziția spațiului.
  • întreținere
  • contracte
  • autorizații
  • birotică
  • salariile angajaților ( personalul ” de suport” 
  • etc.

4. PROFIT - ce rămâne la final. Este extrem de important să înțelegem că și acest profit va suferi ”reduceri”:

  • impozit 10% (în cazul formelor de organizare de tip CMI.
  • dividende ( impozitabile) în cazul formelor de organizare de tip SRL.
  • buget de rezervă ( pentru situații neprevăzute - vezi lockdownul din 2020).
  • buget de investiții viitoare

În esența tabelul P & L ne spune:

  • cât producem,
  • cât ne costă să producem,
  • cât ne costă să funcționăm și
  • cât rămâne la final.

Cu ajutorul tabelului P& L organizat în acest fel putem să înțelegem cum ne-am desfășurat activitatea în anul precedent, să identificăm zonele ” sensibile” și să luăm decizii bazate pe date reale pentru corectare/îmbunătățire.

S-ar putea ca serviciul de contabilitate să nu vă ofere informațiile financiare în acest mod, iar balanțele contabile să fie ” indescifrabile ” pentru voi. Să nu uităm că balanța este un instrument contabil în timp ce tabelul P & L este un instrument financiar care poate fi realizat pe înțelesul medicilor stomatologi. De aceea este indicat să apelați la serviciul vostru contabil și să solicitați informațiile financiare sub forma unui tabel P & L organizat pe cele 4 capitole.

Tabelul P&L trebuie să fie pregătit și revizuit lunar. Comparând situația curentă cu cea din trecut  putem să înțelegem tendințele.
A fi profitabil este esențial pentru viața oricărei afaceri.

Să înțelegi cum să devii profitabil este la fel de important ca și cunoașterea
tehnicii de preparare a unui dinte ( de exemplu).

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți să-ți transformi cabinetul/clinica într-o afacere de succes, te invit pe 11 noiembrie 2022 la Casa Timiș la o întâlnire LIVE: ONE DAY DENTAL MBA.

 află mai multe detalii cu un click pe linkul de mai jos.

ONE DAY DENTAL MBA

 

 

Dacă aveți întrebări sau subiecte preferate pe care doriți să le dezvoltăm pe acest bolg/forum vă rog să le postați la rubrica de comentarii iar eu voi încerca să-mi adaptez planul editorial în așa fel încât să răspund cât mai rapid nevoilor voastre.

bogdan oprea

 

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

completează formularul

și vei fi la curent de fiecare dată când este publicat un articol pe blog