PROVOCĂRILE MEDICULUI DENTIST CA MANAGER AL CABINETULUI/CLINICII

Uncategorized Oct 04, 2022

Într-un articol publicat în 2020, Roger P. Levin face o extrem de interesantă analiză a provocărilor cărora medicul dentist trebuie să le facă față în calitate de manager al cabinetului/clinicii pe care o deține/conduce.

În mod normal, focusul nostru ca medici dentiști este îndreptat spre cea mai bună stomatologie pe care o putem oferi pacienților noștri.

Totuși nu putem trece cu vederea faptul că aceste servicii stomatologice, pe care ni le dorim la cea mai înaltă calitate, au loc într-o entitate economică ( cabinetul/clinica) care este și o afacere ce trebuie să funcționeze corect din punct de vedere al principiilor economice generale ( normale pentru orice afacere).

Orice afacere are nevoie să fie condusă de un manager/CEO ( chief executive officer) iar cabinetul/clinica noastră nu poate face excepție de la această regulă. Rolul de manager este unul extrem de complex și solicitant implicând abordarea unor sarcini complet diferite de cele ale medicului dentist: analiza financiară, planificarea strategică, deciziile de investiție, problemele cu personalul, marketingul, autorizațiile, aspectele legale, etc. Este o poziție care necesită o activitate cu normă întreagă ( "full time").

De cele mai multe ori, rolul de manager/CEO revine tot medicului dentist, proprietar al cabinetului/clinicii iar acest rol trebuie asumat pe deplin deoarece în spatele firmei pe care medicul dentist o deține există o investiție financiară importantă care trebuie protejată.

În condițiile în care pregătirea noastră ca medici dentiști nu include și o parte de management și leadership, devine extrem de dificil să înțelegem și să aplicăm  rolurile și responsabilitățile unui CEO în timpul activității noastre medicale. În același timp cursurile și trainingurile generale,specifice pentru această poziție, nu sunt întotdeauna potrivite pentru noi medicii dentiști datorită particularităților specifice profesiei și afacerii noastre.

Iată cum descrie Roger P. Levin 5 din cele mai mari provocări ale unui medic dentist în calitate de CEO în comparație cu orice CEO al oricărei alte afaceri.

1. Medicii dentiști trebui să-și aloce majoritatea timpului pentru realizarea tratamentelor stomatologice propriu zise:

Un manager își va petrece majoritatea programului zilnic cu strategii, decizii, ședințe dedicate businessului în care își desfășoară activitatea dar el nu va face niciodată munca  de producție din firma pe care o conduce. Există alți angajați care se ocupă cu "producția" propriu zisă din acea afacere. Desigur că și medicii dentiști au (sau ar trebui să aibă) o echipă de suport care să-i ajute și către care pot delega o parte din sarcini, dar ei nu vor putea niciodată să delege tratamentele stomatologice. Ei trebuie să fie prezenți la scaun, la pacient, un număr relativ mare de ore pe zi.

2. Medicii nu au o pregătire specifică în management și leadership.

Așa cum am spus încă din primele rânduri ale acestei postări, ne lipsește această pregătire. În timp ce managerii firmelor au absolvit o facultate de profil (management , administrarea afacerilor, etc) și își vor petrece toată viața profesională pregătindu-se continuu în domeniul managementului, medicii au absolvit o facultate de medicină dentară și își vor petrece pregătirea continuă postuniversitară în domeniul medical. Din păcate curricula universitară nu conține nici un program de pregătire în domeniul BUSINESSULUI DENTAR.

3. Dentiștii nu au un consiliu director (consiliu de administrație, etc).

Dentiștii nu răspund în fața nimănui (decât în fața lor). Managerii sunt răspunzători în fața unui consiliu director iar feedbackul pentru acțiunile lor este extrem de important în evoluția lor și în creșterea afacerii. Orice decizie de investiție, de dezvoltare este extrem de bine gândită și analizată înainte de a fi prezentată echipei de conducere. Deși la prima vedere independența și autonomia dentiștilor poate părea atractivă, lipsa feedbackului și a opiniilor altor persoane se poate dovedi extrem de negativă atunci când este vorba de decizii importante legate de investiții sau dezvoltare. De multe ori, teama, lipsa cunoștințelor economice îi face pe mulți dentiști să rămână blocați în stadiul lor actual și să se teamă să depășească zona de confort (zona în care simt că au control total).

4. Numărul cabinetelor asociate, al clinicilor, al rețelelor de clinici este în creștere.

Spre deosebire de cabinetele individuale (cu un singur medic), existența mai multor medici cu drept egal de vot în deciziile majore ( fără pregătire în domeniu) poate face ca deciziile importante să fie amânate și evoluția să fie frânată sau încetinită. În schimb managerii, deși responsabili în fața unui comitet de conducere, au libertate totală de mișcare, nu împart controlul cu nimeni, pot să ia decizii executive aș că lucrurile se întâmplă rapid.

5. Medicii dentiști apelează foarte rar la consultanță externă.

Managerii de top, de foarte multe ori apelează la experți și consultanți pentru sfaturi și îndrumare atunci când au de-a face cu decizii complexe și valoroase financiar. Medicii sunt reticenți să cheltuie bani ( pe care îi văd ca banii lor personali) pe consultanți externi crezând că se pot descurca și singuri. De aceaa, de multe ori se văd puși în fața unor situații cu care se luptă să le rezolve, în timp ce sfatul unui expert ar fi făcut lucrurile mult mai simple.

Așadar, noi medicii dentiști, ne găsim zilnic în fața unei provocări extreme: să fim manageri, leaderi și dentiști în același timp. Nu este ușor dar cu un pic de training și pregătire totul devine posibil.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți să-ți transformi cabinetul/clinica într-o afacere de succes și să primești rețete validate în practica cotidiană din România, te invit în 11 noiembrie 2022 la Casa Timiș pentru a zi de training dedicată businessului din cabinetul dentar: ONE DAY DENTAL MBA.

Te aștept,

Vrei să afli mai multe despre eveniment? Dă click pe linkul de mai jos

https://www.dentallearning.ro/one-day-dental-mba

 

 

Stay connected with news and updates!

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.
Don't worry, your information will not be shared.

Subscribe
Close

50% Complete

completează formularul

și vei fi la curent de fiecare dată când este publicat un articol pe blog